Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Internetes ár:
Online ár: 3.177 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2024. február 27.
2022. január 1-től ez a gyógyszer csak személyes átvétellel rendelhető, csomagküldéssel nem szállítható!

Részletes leírás

Betegtájékoztató: Információk a beteg számáraDuspatalin 200 mg retard kemény kapszulamebeverin-hidrokloridMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően szedje.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.A betegtájékoztató tartalma:

1.

Milyen típusú gyógyszer a Duspatalin 200 mg retard kemény kapszula (továbbiakban: Duspatalin) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.

Tudnivalók a Duspatalin szedése előtt

3.Hogyan kell szedni a Duspatalint?

4.Lehetséges mellékhatások

5.Hogyan kell a Duspatalint tárolni?

6.A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Duspatalin és milyen betegségek esetén alkalmazható?Milyen típusú gyógyszer a Duspatalin?

A Duspatalin egy mebeverin-hidroklorid nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Ez a gyógyszer a görcsoldók csoportjába tartozik, és a belekre gyakorol hatást.

A bélrendszer egy hosszú, izmos falú csőrendszer, amelyen a tápláléknak végig kell haladnia az emésztés során. Ha a bél begörcsöl és túlságosan összeszorul, az fájdalmat okoz. Ez a gyógyszer oldja a görcsöt és enyhíti a fájdalmat.Milyen betegségek esetén alkalmazható a Duspatalin?Irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítése. Ezek a tünetek nem mindenkinél egyformák, de az alábbiak lehetnek:

- hasi fájdalom és -görcsök,

- felfúvódás, bélgázképződés,

- hasmenés, székrekedés vagy a hasmenés székrekedéssel való váltakozása,

- kis, kemény golyókhoz hasonlító vagy szalagszerű széklet.Szervi betegségek tüneteit képező gyomor- vagy bélgörcsök oldása.Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei rosszabbodnak, vagy 2 hét elteltével sem javulnak.

2.

Tudnivalók a Duspatalin szedése előttNe szedje a Duspatalintha allergiás a mebeverin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.

Ne szedje a Duspatalint, ha a fenti megállapítás érvényes Önre.

Ha nem biztos abban, hogy érvényes-e Önre a fenti megállapítás, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Duspatalin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha bármilyen egészségügyi problémája vagy betegsége van, különösen akkor


  • ha első ízben tapasztalja a fenti tüneteket

  • ha vért észlel a székletében

  • ha hányingere van vagy hányás esetén

  • ha sápadt és fáradtnak érzi magát

  • ha súlyos székrekedésben szenved

  • ha Ön lázas

  • ha a közelmúltban tért haza külföldi útról

  • ha nehéz vagy fájdalmas a vizelés

  • ha abnormális hüvelyi vérzése vagy folyása van

  • ha Ön terhes vagy szoptat.

Ha a fentiek közül bármelyik megállapítás érvényes Önre (vagy nem biztos abban, hogy érvényes-e), kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt szedni kezdené ezt a gyógyszert.Egyéb gyógyszerek és a Duspatalin

Nem várható, hogy a Duspatalin hatással lenne az Ön által szedett egyéb gyógyszerekre. Ennek ellenére tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.Terhesség

A Duspatalin szedése nem javasolt terhesség alatt. Kezelőorvosa lehet, hogy azt tanácsolja, ne szedje tovább a Duspatalint, vagy egy másik gyógyszert ajánl helyette.Szoptatás

A Duspatalin szedése nem javasolt szoptatás alatt. Kezelőorvosa lehet, hogy azt tanácsolja, hagyja abba szoptatást vagy egy másik gyógyszert ajánl, ha Ön szoptatni szeretne.A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy a Duspatalin befolyásolná gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3.

Hogyan kell szedni a Duspatalint?A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagjaFelnőtteknek és 10 éven felüli gyermekeknek

A szokásos adag naponta kétszer (reggel és este) 1-1 kapszula.

Ne vegyen be a fent javasoltnál nagyobb adagot.

Ha a tünetei súlyosbodnának, vagy 2 hét gyógyszerszedés után sem javulnának, forduljon orvosához tanácsért.Alkalmazás gyermekeknél

A Duspatalint nem szabad 10 éves és annál fiatalabb gyermekeknek adni.Az alkalmazás módja

A kapszulákat elegendő mennyiségű (legalább 100 ml) vízzel kell lenyelni. A kapszulákat és a bennük lévő granulátumot nem szabad szétrágni, mert a granulátumok bevonata biztosítja a hatóanyag elnyújtott felszabadulását a készítményből.

Igyekezzen a kapszulákat mindennap ugyanabban az időben bevenni. Ez segíti majd abban, hogy ne felejtse el bevenni a gyógyszert.Ha az előírtnál több Duspatalint vett be

Ha az előírtnál több Duspatalint vett be, forduljon orvosához vagy keressen fel egy kórházat. Vigye magával a gyógyszer dobozát és ezt a betegtájékoztatót is.Ha elfelejtette bevenni a Duspatalint

?

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, folytassa a gyógyszerszedést a következő adaggal, hagyja ki az elfelejtett adagot.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.4.

Lehetséges mellékhatásokMint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ennek a gyógyszernek a szedésekor a következő mellékhatások fordulhatnak elő:Hagyja abba a Duspatalin szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alább felsorolt súlyos mellékhatások közül bármelyiket is észlelné, ugyanis sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége:

Nehézlégzés, arcának, nyakának, ajkainak, nyelvének vagy torkának beduzzadása. Ilyen esetben lehet, hogy Ön súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakciót mutat ezzel a gyógyszerrel szemben.

Ha bármelyiket észleli a fenti mellékhatások közül, hagyja abba a Duspatalin szedését, és azonnal forduljon orvoshoz.Egyéb mellékhatások:

Enyhébb allergiás (túlérzékenységi) reakciók: pl. bőrkiütés, a bőr kivörösödése, viszketése.Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.

Hogyan kell a Duspatalint tárolni?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

Hűtőszekrényben nem tárolható!

A dobozon, ill. a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.6.

A csomagolás tartalma és egyéb információkMit tartalmaz a Duspatalin?

Hatóanyag: 200 mg mebeverin-hidroklorid retard kemény kapszulánként.

Segédanyagok:

A kapszula tartalma (granulátum): hipromellóz, glicerin-triacetát, talkum, 30%-os poliakrilát-diszperzió, magnézium-sztearát, 30%-os metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1) diszperzió.

Kapszulahéj: titán-dioxid (E 171), zselatin.

Jelölőfesték: sellak (E904), fekete vas-oxid (E 172), propilénglikol, tömény ammóniaoldat, kálium-hidroxid.Milyen a Duspatalin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Retard kemény kapszula.

1-es méretű, "245" jelzéssel ellátott, fehér színű, átlátszatlan keményzselatin-kapszulába töltött fehér vagy csaknem fehér színű granulátum.Csomagolás: 30 db retard kemény kapszula PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártóA forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Mylan EPD Kft.,

1138 Budapest, Váci út 150.

MagyarországA gyártó:Mylan Laboratories SAS

Route de Belleville - Lieu dit Maillard, 01400 Châtillon-sur-Chalaronne

FranciaországOGYI-T-5265/01A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. november

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés