Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Internetes ár:
Online ár: 4.184 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (1)
Várható szállítás: 2024. július 19.
2022. január 1-től ez a gyógyszer csak személyes átvétellel rendelhető, csomagküldéssel nem szállítható!

Részletes leírás
 

 

Betegtájékozató Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula 1x

 

Betegtájékoztató: Információk a beteg felhasználó számára

 

 

 

Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém

 

(Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula + Canesten 10 mg/g krém)

 

klotrimazol

 

 

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

 

-                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

 

-                 További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

 

-                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

-                 Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

2.       Tudnivalók a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém alkalmazása előtt

 

3.       Hogyan kell alkalmazni a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt?

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

5.       Hogyan kell a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém nevű készítményt tárolni?

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém hatóanyaga a klotrimazol.

 

A hüvelykapszula a hüvely gombás fertőzésének és az ehhez kapcsolódó gyulladásnak a kezelésére alkalmas. Ezeket a fertőzéseket általában Candida elnevezésű gombafajok okozzák.

 

A krém a nőknél a szeméremtest és a körülötte levő területek gombás fertőzéseinek kezelésére, valamint a férfiaknál a makk- és a fityma bőrének élesztőgomba okozta gyulladásának kezelésére alkalmazható.

A hüvely gombás fertőzésének a tünetei: hüvelyviszketés, hüvelyi váladékozás (hüvely falát túrós lepedék borítja), hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés, szeméremtest és szeméremajkak vörösek és duzzadtak lehetnek, viszketnek és érzékennyé válnak.

Amennyiben Önnek más tünetei vannak, a készítmény alkalmazása előtt konzultáljon nőgyógyászával, mert lehetséges, hogy az Ön tüneteit nem gomba, hanem más kórokozó okozza.

 

 

 

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

2.       Tudnivalók a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt

 

-                 ha allergiás a klotrimazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 

A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, olyan betegség állhat a háttérben, amely orvosi kivizsgálást igényel.

 

A kezelés szükség esetén megismételhető, mindazonáltal a visszatérő fertőzések a háttérben meghúzódó betegségre utalhatnak, így ha a tünetek 2 hónapon belül visszatérnek, forduljon orvoshoz.

Amennyiben Önnél láz (38˚C vagy afeletti testhőmérséklet), alhasi fájdalom, hátfájdalom, kellemetlen szagú hüvelyváladék, hányinger, hüvelyvérzés és/vagy ehhez társuló vállfájdalom jelentkezik, fel kell keresnie a kezelőorvosát.

 

 

 

Fontos figyelmeztetések:

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

 

A gyógyszer ne kerüljön a szembe.

 

A gyógyszert nem szabad lenyelni.

A menstruáció alatt nem szabad a kezelést alkalmazni. A kezelést be kell fejezni a menstruáció kezdete előtt.

A kezelés alatt kerülni kell a tampon, hüvelyzuhany, spermaölő hatású készítmény vagy egyéb hüvelyi készítmény használatát.

A szexuális aktus kerülendő a kezelés alatt, mivel a partner is megfertőződhet.

 

 

 

A hüvelykapszula és a krém alkalmazásának ideje alatt csökkenhet a latex anyagú fogamzásgátló eszközök (gumióvszer, pesszárium) hatásossága és biztonságossága. Ez a hatás átmeneti és csak a kezelés időtartamára korlátozódik.

Gyermekek és serdülők

 

A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém 18 éves kor alatt nem alkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

Egyéb gyógyszerek és a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Takrolimusz, szirolimusz

 

A hüvelyben alkalmazott klotrimazol és a szájon át alkalmazott takrolimusz és szirolimusz (immunszupresszáns szerek) együtt alkalmazva megemelkedett takrolimusz-, és szirolimusz szintet eredményezhet. Ebben az esetben körültekintő orvosi megfigyelés szükséges, és figyelni kell a takrolimusz- vagy szirolimusz‑túladagolás tüneteinek megjelenését.

Terhesség. szoptatás és termékenység

 

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

 

 

Terhesség

 

A készítmény rendeltetésszerű alkalmazása esetén a hatóanyagnak igen kis mennyisége szívódik fel, így nem valószínűsíthető az ártalmassága. Elővigyázatosságból azonban a klotrimazol alkalmazása a terhesség első három hónapjában kerülendő.

 

Terhesség alatt a hüvelykapszulát applikátor nélkül kell használni.

Szoptatás

 

A rendelkezésre álló állatkísérletes adatok szerint a klotrimazol kiválasztódik az anyatejbe. A klotrimazollal történő kezelés során a szoptatást fel kell függeszteni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A gyógyszer nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Canesten krém cetil-sztearil alkoholt tartalmaz

 

A cetil-sztearil alkohol helyi bőr reakciókat okozhat (pl. kontakt dermatitisz).

3.       Hogyan kell alkalmazni a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze  által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

 

Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula:

 

A hüvelykapszulát egyszeri alkalommal kell este a hüvelybe vezetni.

 

A buborékcsomagolás 1 db hüvelykapszulát tartalmaz.

Ha a tünetek több, mint 7 napig fennállnak, olyan betegség állhat a háttérben, amely orvosi kivizsgálást igényel.

 

A kezelőorvossal történt megbeszélés alapján a kezelés megismételhető, azonban a visszatérő fertőzések egy háttérben álló megbetegedést jelezhetnek. Amennyiben a tünetek 2 hónapon belül visszatérnek, orvoshoz kell fordulni.

Canesten 10 mg/g krém:

 

A krémet naponta 2‑3 alkalommal vékony rétegben kell a fertőzött bőrterületre (nőknél a külső nemi szervektől a végbélnyílás felé, férfiaknál a makk és fityma területére) felvinni és finoman be kell dörzsölni. A kezelés időtartama általában 1‑2 hét.

 

Egy tenyérnyi területre általában elegendő egy kb. 0,5 cm hosszú krémcsík.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

 

A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém 18 éves kor alatt nem alkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

 

 

 

Az alkalmazás módja

 

Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula:

 

A hüvelykapszulát este lefekvés előtt,applikátor segítségével kell, amilyen mélyen csak lehet, a hüvelybe vezetni. Ez a leghatásosabban háton fekve, kissé felhúzott lábakkal érhető el.

 

Terhesség alatt a hüvelykapszulát applikátor nélkül kell használni.

A hüvelykapszula lágy bevonata hüvely- és szeméremtest-gyulladás esetén is biztosítja a könnyű felhelyezést. A hüvelykapszula percek alatt felolvad, és emulziót képezve bevonja a hüvelynyálkahártya felületét.

A szexuális partner egyidejű helyi kezelése is szükséges (pl. Canesten krémmel), amennyiben tüneteket (pl. viszketés, gyulladás) tapasztal.

 
 

Az applikátor használata:

 


 

-       Húzzuk ki az applikátor végét (A) ütközésig. Helyezzük a hüvelykapszulát az applikátorba (B), majd az óramutató járásának megfelelően rögzítsük.

 


Canesten 0,5 Bild1

 

-       A hüvelykapszulát tartalmazó applikátort vezessük óvatosan, mélyen a hüvelybe (a legoptimálisabb felhelyezést fekvő helyzetben érjük el).

 

-       Az applikátor végét óvatosan nyomjuk ütközésig; eközben a kapszula a hüvelybe kerül. Ezután távolítsuk el az applikátort.

 

-       Az applikátort gondosan tisztítsuk meg meleg (nem forró) vízzel.

 


Capture2010
 
 

Hüvelykapszula alkalmazása applikátor nélkül:

 

Terhesség alatt a hüvelykapszulát applikátor nélkül kell használni.

Alapos kézmosás után fogjuk meg a hüvelykapszulát és helyezzük a hüvelybe.

 


Capture2010

Ha elfelejtette alkalmazni a Canesten krémet

 

Amennyiben elmarad a krém alkalmazása, akkor folytassa a szokásos alkalmazással a következő alkalommal. Ne alkalmazzon kétszeres adag krémet a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Canesten krém alkalmazását

 

Ha a krém alkalmazását a fertőzés megszűnése előtt hagyja abba, tünetei visszatérhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4.       Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások a klotrimazol forgalomba hozatalt követő vizsgálatainak során kerültek azonosításra. Mivel a felsorolt mellékhatások a populáció egy nem meghatározható részétől származó spontán jelentéseken alapulnak, így a gyakorisági kategóriák szerinti megbízható besorolásuk nem mindig lehetséges.

Immunrendszeri betegségek és tünetek

 

allergiás reakció (ájulás, alacsony vérnyomás, légzési nehézség, csalánkiütés).

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

 

hámlás a nemi szervek területén, viszketés, bőrkiütés, duzzanat, bőrvörösség, diszkomfort érzés, égő érzet, irritáció, kismedencei fájdalom, hüvelyvérzés

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

 

hasi fájdalom

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.       Hogyan kell a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt tárolni?

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém

 

-                 A készítmény hatóanyaga a klotrimazol.

 

Egy Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula 500 mg mikronizált klotrimazolt tartalmaz.

 

Egy gramm Canesten krém 10 mg klotrimazolt tartalmaz, 200 mg klotrimazol van tubusonként a 20 g krémben

-          Egyéb összetevők:

 

Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula:

 

Fehér vazelin, folyékony paraffin; zselatin; glicerin, titán‑dioxid (E171); kinolin sárga (E104); Sunset yellow (E110). Nyomokban lecitint és közepes szénláncú triglicerideket tartalmazhat.

 

Canesten krém:

 

Benzil-alkohol, poliszorbát 60, szorbitán-sztearát, cetil-palmitát, cetil-sztearil-alkohol, oktil-dodekanol,

 

 

 

Milyen a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

1 doboz tartalma:

 

1 db hüvelykapszula átlátszó, laminált PVC/PVdC/PVC//Al buborékcsomagolásban,

 

1 db fehér PE/PP applikátor fehér kartondobozban,

 

20 g krém belső lakkréteggel bevont alumínium tubusban, mely PE csavaros kupakkal van lezárva, fehér kartondobozban.

A hüvelykapszula, applikátor és krém közös gyűjtődobozba van csomagolva.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

 

Bayer Hungária Kft.

 

1123 Budapest, Alkotás u. 50.

Gyártó:

 

GP Grenzach Produktions GmbH,

 

Emil-Barell Strasse 7,

 

79639 Grenzach-Wyhlen,

 

Németország

OGYI-T-8110/09

 

 

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. január

Termék értékelések

5.00
1 értékelés
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2023. 02. 24.
Még nem használtam, de itt volt a legolcsóbb

Keresés