Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Internetes ár:
Online ár: 1.230 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2023. február 13.
2022. január 1-től ez a gyógyszer csak személyes átvétellel rendelhető, csomagküldéssel nem szállítható!

Részletes leírás
Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta


aszkorbinsav, kalcium-karbonát és kalcium-laktát-glükonát


 


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.


Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.


-            Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.


-            További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.


-            Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


-            Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


 


A betegtájékoztató tartalma:


 


1.  Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?


2.  Tudnivalók a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt


3.  Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?


4.  Lehetséges mellékhatások


5.  Hogyan kell a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?


6.  A csomagolás tartalma és egyéb információk


 


 


1.              Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?


 


A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta kalciumpótlás és C-vitamin-(aszkorbinsav)-hiány kezelése javallt.

 


A kalcium és C-vitamin-(aszkorbinsav)-hiány oka lehet a nem kielégítő táplálkozás, vagy előfordulhat fokozott kalcium- és aszkorbinsav igény következtében.


 


A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag; főként a csontokban található. A kalcium fontos szerepet játszik a szervezet életműködéseiben. Hiányában többek között romlik az idegek, izmok és a szív működése, a véralvadás hatékonysága. Ezenkívül sok hormon hatását is a kalcium közvetíti. A normális életműködések biztosításához kalciumnak megfelelő koncentrációban kell jelen lennie a megfelelő szövetekben.


 


Az aszkorbinsav szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje- anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.


Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. fogínyvérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák, gyermekek és időskorúak C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60‑100 mg). Tavasszal ennél is több szükséges.


Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban, ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:


-            Égési sérülések, alkoholbetegség, daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtétet követően, fekélybetegség), dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, tuberkulózis.


-            Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl.: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin-szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin bevitelük.


 


A pezsgőtabletta elegendő C-vitamint biztosít a napi szükséglet kielégítéséhez fokozott tápanyagigény esetén is.


 


Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!


 


 


2.              Tudnivalók a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt


 


Ne szedje a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát:


-            ha allergiás az aszkorbinsavra, a kalcium-karbonátra, a kalcium-laktát-glükonátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;


-            ha a vér kalcium tartalma túl magas (hiperkalcémia);


-            ha a vizeletben ürülő kalcium mennyiség nagyon magas (hiperkalciúria);


-            ha súlyos veseelégtelenség, vesekőbetegség (nefrolitiázis) vagy a vesében kalcium lerakódás (nefrokalcinózis) áll fenn;


-            ha jelenleg vagy a közelmúltban húgyhólyag köve van vagy volt (oxalát urolitiázis);


-            ha vasraktározási zavarban szenved (ún. talasszémia, hemokromatózis).


 


Tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik Önre és ilyenkor ne szedje a pezsgőtablettát.


 


Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:


-            ha vizeletének kalcium tartalma a szokásosnál magasabb (hiperkalciúria);


-            ha veseműködése enyhén, illetve közepes mértékben csökkent;


-            ha korábban bármikor vesekőképződést állapítottak meg, vagy vizeletében vesekövet ürített.


Ezek az állapotok orvosi vizsgálatot követően mutathatóak ki.


Károsodott veseműködés esetén a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.


Az aszkorbinsav túl nagy adagjainak hosszú ideig történő alkalmazásakor nő a vesekő kialakulásának veszélye.


A húgyutakban képződő kövek keletkezésének megelőzése céljából sok folyadékot kell fogyasztania.


Súlyos vagy terminális veseelégtelenségben a vesében történő oxalát lerakódások kialakulásának kockázata miatt a napi C-vitamin bevitel nem haladhatja meg az 50‑100 mg-ot.


A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta óvatosan alkalmazható oxalát vizeletbe történő kiválasztása esetén.


A vizeletében ürülő kalcium, illetve foszfát mennyiségét időnként ellenőrizni kell.


 


-            Ha D-vitamin tartalmú készítményt szed.


Nagy adagokban és különösen D-vitaminnal és/vagy kalcium-tartalmú gyógyszerekkel vagy táplálékokkal (pl. tejjel) való együttes alkalmazáskor vesefunkció romlással járó hiperkalcémia és tej-alkáli szindróma kialakulásának kockázata áll fenn. Kalcium terápia alatt D-vitamin és származékainak nagy adagban való szedése kerülendő.


 


Ha Ön ún. glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (a vörösvértestek festékanyagának öröklött zavara) a C-vitamin magas adagban történő alkalmazása (napi 4 g) hemolitikus anémiát (a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénység) okozhat. Az ajánlott dózis túllépését ezért kerülnie kell.


Az aszkorbinsav túl nagy adagjai a megemelkedett vasfelszívódás révén növelik a vasraktározási zavar (ún. hemokromatózis, szideroblasztos anémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.


 


Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.


 


Egyéb gyógyszerek és a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.


 


A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet. A pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl. fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.


 


Kalciummal együtt szedve a tetraciklin tartalmú készítmények (fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikum) felszívódása csökkenhet, ezért a tetraciklin tartalmú készítményeket legalább két órával a kalcium bevétele előtt vagy négy-hat órával azután vegye be.


 


A kalcium csökkentheti a biszfoszfonátok (csontbetegségek kezelésére használt gyógyszerek), illetve a nátrium-fluorid (fogszuvasodást megelőző szer) felszívódását, ezért ezeket a gyógyszereket legalább három órával a kalcium bevétele előtt vegye be.


 


Digitálisz (szívgyógyszerek) típusú gyógyszerekkel kezelt betegek esetében a nagy adagú kalcium növelheti a szabálytalan szívverés kockázatát. Egyidejű alkalmazás esetén orvosa ellenőrizheti a vér kalciumszintjét, vagy EKG (a szív elektromos tevékenységének rögzítését szolgáló) vizsgálatot végezhet.


 


Néhány (ún. tiazid típusú) vizelethajtó gyógyszer csökkentheti a kalcium vizeletben történő kiválasztását, ezáltal megemelheti a vér kalciumszintjét. Egyidejű alkalmazás esetén orvosa ellenőrizheti a vér kalciumszintjét.


 


Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.


 


Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion-származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be, mely a trombózis és az embólia kialakulásának veszélyével jár.


 


Diszulfirám hatóanyagú gyógyszer és aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.


 


Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vasérzékenysége fokozódik. Ezért az aszkorbinsav csak óvatosan, a szív állapotának rendszeres ellenőrzése mellett alkalmazható.


 


Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.


 


Nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi!


 


A szisztémás kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentő gyógyszerek) csökkentik a kalcium felszívódását. Együttes alkalmazáskor orvosa több kalcium bevételét javasolhatja.


 


C-vitamin és alumíniumtartalmú savlekötők együtt nem szedhetők, mert nőhet az alumínium felszívódása.


 


Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal


A spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását, ezért az ilyen ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be kalciumtartalmú készítményt.


 


Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


 


Terhesség


Kalciumhiány esetén a kalcium alkalmazható terhes nőknél. Ugyanakkor a napi bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg kalciumot.


 


Terhes nőknél kerülendő a kalcium túladagolás mivel a tartósan magas kalciumszintet kapcsolatba hozták a fejlődő magzatnál jelentkező mellékhatásokkal.


 


Terhes nőknél nem ajánlott nagydózisú C-vitamin alkalmazása, mert ennek hiánya tüneteket okozhat az újszülötteknél és a csecsemőknél. Az aszkorbinsav átjut a méhlepényen. Mielőtt szedni kezdi ezt a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát!


 


Szoptatás


A kalcium és az aszkorbinsav alkalmazható szoptatás alatt.


A kalcium és a C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe.


 


Bár a kalcium pótlás hatására több kalcium választódhat ki, de ennek következtében nemkívánatos hatások a csecsemőben nem alakulnak ki.


 


Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi 100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt.


Szoptatás alatt kisebb C-vitamin hatóanyag-tartalmú készítmény ajánlott.


 


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Nem befolyásolja hátrányosan az ezekhez szükséges képességeket.


 


A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta szacharózt és nátriumot tartalmaz


Cukorbetegség esetén figyelembe kell venni, hogy 1 db Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta 2 g cukrot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


 


Alacsony nátrium diétán lévő betegek esetében a pezsgőtabletta nátrium-tartalmát is figyelembe kell venni. Ez a gyógyszer 270 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz pezsgőtablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 13,5 %-ának felnőtteknél.


 


 


3.       Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?


 


Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


 


A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt kizárólag felnőttek kezelésére alkalmazható.


A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek, napi fél legfeljebb 1 pezsgőtabletta.


 


A pezsgőtablettát 1 pohár vízben feloldva kell bevenni.


 


Ha az előírtnál több Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát vett be


Rövid idő alatt bevett nagy adag következtében bekövetkezett túladagolásról soha nem számoltak be. Valószínű, hogy ez enyhe gyomor-és bélpanaszokat okozhat. Értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül D‑vitamin kezelés idején a pezsgőtablettából a szükségesnél többet vett be.


 


Ha elfelejtette bevenni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.


A soron következő előírt időpontban folytassa a pezsgőtabletta szedését.


 


Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


 


 


4.       Lehetséges mellékhatások


 


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.


 


Nagyon ritkán súlyos allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv, és/vagy a torok megduzzadása, mely nyelési nehézséget okozhat) jelentkezhetnek.


Ha a fent felsorolt allergiás reakciók bármelyike jelentkezik Önnél, hagyja abba a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta szedését és értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!


 


Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):


-            magas kalcium szint a vérben, illetve a vizeletben.


 


Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):


-            túlérzékenység;


-            puffadás, hasmenés, bélgázképződés, székrekedés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, gyomorgörcs.


 


Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):


-            kiterjedt allergiás reakciók (ún. anafilaxia, arc, nyelv, nyak területén vizenyő, ödéma);


-            tej-alkáli szindróma (tünetei: gyakori vizelés, állandó fejfájás, tartós étvágytalanság, émelygés, hányás, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, magas kalcium szint a vérben, a vér savtartalmának a csökkenése és a vesekárosodás);


-            fejfájás, szédülés;


-            bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés;


-            kimerültség.


 


Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):


-            Hosszú ideig nagy adagban szedett Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, arra hajlamos emberek esetén a húgyutakban kő képződését segítheti elő.


 


Mellékhatások bejelentése


 


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.


A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


 


 


5.       Hogyan kell a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?


 


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!


 


A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.


 


A pezsgőtabletták kivétele után gondosan zárja vissza a doboz tetejét!


Legfeljebb 25 ºC-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. A tubust szorosan zárva kell tartani.


 


Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


 


 


6.       További információk


 


Mit tartalmaz a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta?


-            A készítmény hatóanyagai: 1 g aszkorbinsav, 0,327 g kalcium-karbonát, 1 g kalcium-laktát-glükonát pezsgőtablettánként.


-            Egyéb összetevők: keserű aroma por PO430/02, citrom aroma por P05.51, szacharin-nátrium, β‑karotin 1%, makrogol 4000, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes citromsav, szacharóz.


 


Milyen a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


Korong alakú, lapos felületű, metszett élű, fehéres sárgás színű narancssárga barna pettyekkel tarkított pezsgőtabletta.


10 pezsgőtabletta, nedvességmegkötő anyaggal kombinált, garanciazáras fehér PE kupakkal lezárt PP tubusban, dobozban.


 


A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó


 


A forgalomba hozatali engedély jogosultja:


Sandoz Hungária Kft.


1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.


Magyarország


 


Gyártók:


Salutas Pharma GmbH


Otto-von-Guericke-Allee1., D-39179 Barleben,


Németország


 


Delpharm Orléans


5, Avenue de Concyr, F-45071 Orléans La Source Cedex 02,


Franciaország


 


OGYI-T-5255/01 (10 db)


 


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. február


Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés