Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Internetes ár:
Online ár: 1.999 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2024. május 22.
2022. január 1-től ez a gyógyszer csak személyes átvétellel rendelhető, csomagküldéssel nem szállítható!

Részletes leírás
Calcium-Sandoz pezsgőtabletta


kalcium


 


Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!


Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.


-          Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!


-          További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!


-          Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!


 


A betegtájékoztató tartalma:

 


1.      Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?


2.      Tudnivalók a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta alkalmazása előtt


3.      Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát?


4.      Lehetséges mellékhatások


5.      Hogyan kell a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát tárolni?


6.      További információk


 


1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCIUM-SANDOZ PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta kalciumot tartalmaz. A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag és szükséges  a csontok képződéséhez és egészségi állapotuk  fenntartásához.


 


A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta kalciumhiány megelőzésére és kezelésére használatos, és más gyógyszerekkel együtt a csontritkulás (a csontok meggyengülése) megelőzésére és kezelésére is alkalmazható.


A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta D3-vitaminnal együtt alkalmas a gyermek- és felnőttkori csontlágyulás (angolkór vagy rahitisz, illetve oszteomalácia) kezelésére.


 


A kalcium bélből szívódik fel és a vér útján az egész testben eloszlik. Fontos szerepet játszik a szervezet működésében; az ideg-, az izom- és a szívműködésben, a véralvadásban, valamint számos hormon hatásának kialakulásában is. Ahhoz, hogy mindez végbemenjen, a szövetekben elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie.


 


 


2.         TUDNIVALÓK A CALCIUM-SANDOZ PEZSGŐTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT


 


Ne szedje a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát, amennyiben:


-          allergiás a tabletta bármelyik összetevőjére (az összetevők listáját a tájékoztató végén, a 6. pontban találja),


-          vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),


-          vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),


-          vesebetegségben szenved, beleértve a vesekövességet (nefrolitiázis), a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a csökkent veseműködést!


 

 

A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható


-          Amennyiben vesebetegségben szenved, tájékoztassa kezelőorvosát és a pezsgőtablettát csak


akkor szedje, ha kezelőorvosa azt javasolta! Különösen fontos ennek betartása akkor, ha  alumínium tartalmú készítményeket szed.


-          D-vitamin tartalmú készítményeket csak orvosi utasításra szedjen a Calcium-Sandozzal egyidejűleg!


 


A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel a kalcium kölcsönhatásba léphet más egyidejűleg szedett gyógyszerrel!


 


-          Amennyiben a közelmúltban szedett, vagy jelenleg is szed szívglikozidokat, tiazid típusú vízhajtókat, vagy kortikoszteroidokat, kövesse kezelőorvosának utasításait!


-          Amennyiben szájon át szedhető biszfoszfonátokat, vagy nátrium-fluoridot szed, a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát legalább 3 órával e gyógyszerek alkalmazása után vegye be!


-          Amennyiben tetraciklin típusú antibiotikumokat szed, a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát legalább 2 órával a tetraciklin bevétele után, vagy legkevesebb 4‑6 órával annak bevétele előtt kell bevennie.


 


Calcium-Sandoz pezsgőtabletta egyidejű bevétele ételekkel és italokkal


-          Magas oxálsav, vagy fitinsav tartalmú ételek fogyasztása esetén (spenót, rebarbara, teljes kiőrlésű gabonafélék) az étkezés és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.


 


Terhesség és szoptatás:


-          Mielőtt a Calcium-Sandoz-t elkezdené szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön terhes vagy szoptat..


-          Várandós, vagy szoptató anyák szedhetnek kalciumpótlás céljából Calcium-Sandoz pezsgőtablettát. Általánosságban a várandós, vagy gyermeküket szoptató édesanyák megfelelő napi kalcium bevitele (beleszámítva az élelmiszereket és az élelmiszer kiegészítőket) 1000-1300 mg. A várandósság és szoptatás időszakában a napi kalcium bevitel ne haladja meg az 1500 mg-ot.


-          Bár a kalcium kiválasztódik az anyatejbe, ennek az újszülöttre nincs káros hatása.


 


Gépjárművezetés, gépek kezelése:


Nem ismert olyan hatás, melynek révén a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta bevétele rontaná a gépjárművezetéshez, gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


 


Fontos információk a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta egyes összetevőiről


-          A Calcium-Sandoz pezsgőtablettát cukorbetegek is szedhetik (egy tabletta 0,002 szénhidrátegységet tartalmaz).


-          Amennyiben alacsony nátrium tartalmú diétát kell tartania, a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta alkalmazása előtt kérjen tanácsot egészségügyi szakembertől! Egy pezsgőtabletta 68,45 mg nátriumot tartalmaz.


-          Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!


-          A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta fenilalanin forrást tartalmaz. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.


 


 


3.         HOGYAN KELL SZEDNI A CALCIUM-SANDOZ PEZSGŐTABLETTÁT?


 


Mint minden gyógyszer esetében, a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát is pontosan a betegtájékoztatóban leírt utasítások szerint szedje! 


Ez lehetővé teszi, hogy a gyógyszer a kívánt hatást érje el.


Adagja


·         gyermekeknek egy pezsgőtabletta naponta 1 vagy 2 alkalommal (500-1000 mg kalciumnak felel meg).


·         felnőtteknek egy pezsgőtabletta naponta 1-3 alkalommal (500-1500 mg kalciumnak felel meg).


A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 2 dl) kell feloldani és oldódás után azonnal meg kell inni.


Ne nyelje le, vagy rágja szét a tablettát!


A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta étkezés közben, vagy éhgyomorra egyaránt bevehető. (A további útmutatást lásd a  „Calcium-Sandoz pezsgőtabletta egyidejű bevétele ételekkel és italokkal” c. pontban.)


 


Mennyi ideig szedje a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát?


A gyógyszert a kezelőorvos által javasolt adagban és ideig szedje! A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta a kalcium hiány megelőzésére és kezelésére és - amennyiben más gyógyszerekkel is kombinálják - az oszteoporózis (a csontok meggyengülése) megelőzésére és kezelésre használatos. Az utóbbi esetben a kezelés hosszú ideig is tarthat.


 


Ha az előírtnál több Calcium-Sandoz pezsgőtablettát vett be:


A túladagolás tünetei hányinger, hányás, szomjúságérzés, vagy székrekedés lehetnek. Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez!


 


Mi a teendő, ha elfelejtette volna bevenni a gyógyszerét?


Ne duplázza meg a következő adagot, ha elfelejtette bevenni a gyógyszert!


 


 


4.         LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


 


Mint minden gyógyszer, így a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.


 


·         Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében)


- súlyos allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv, és/vagy a torok megduzzadása, mely nyelési nehézséget okozhat) jelentkezhetnek.


Ha a fent felsorolt allergiás reakciók bármelyike jelentkezik Önnél, hagyja abba a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta szedését és értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!


 


·         Ritkán a következő mellékhatások fordulhatnak elő (1000 betegből kevesebb mint 1 esetében észlelték):


- hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, székrekedés, felfúvódás, hányás, viszketés, bőrpír és/vagy égő érzés.


·         Nem gyakran (100 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték):


- a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése (hiperkalcémia), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria) jelentkezhet.


Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!


 


 


5.         A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA


 


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!


A gyógyszert csak a doboz csomagoláson és a gyógyszeres tubuson egyaránt feltüntetett


lejárati időn (EXP) belül szabad felhasználni. A lejárati idő a hónap utolsó napjára utal.


A tubust szorosan zárva kell tárolni. Az eredeti csomagolásban tartandó.


A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


 


 


6.         TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


 


Hatóanyag: kalcium-laktát-glükonát és kalcium-karbonát. Mindegyik pezsgőtabletta 1132 mg kalcium-laktát-glükonátot és 875 mg kalcium-karbonátot tartalmaz (ami 500 mg kalciumnak felel meg).


Segédanyagok: vízmentes citromsav, narancsaroma (tartalmaz: narancsolajok, maltodextrin, arab mézga, szorbit (E420), glükóz), aszpartám (E951), makrogol 6000, nátrium-hidrogén-karbonát.


 


Milyen a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


A pezsgőtabletta fehér, köralakú és jellegzetes narancs illata van. A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta


10 vagy 20 tablettát tartalmazó tubusban kapható,


A tubusok 10, 20, 30, 40, 60, 80, 100 és 600 tablettát tartalmazó faltkartonban vannak.


 


Nem feltétlenül minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


 


Ez a készítmény az Európai Unió országaiban a következő kereskedelmi neveken kerül forgalomba:


 


AusztriaCalcium Sandoz 500 mg - BrausetablettenBelgiumSandoz Calcium, bruistablettenCiprusCalcium-Sandoz Forte 500mg Effervescent TabletsCsehország CALCIUM-SANDOZ® FORTE 500mgDániaCalcium-Sandoz, brusetabletterFinnországCalcium-Sandoz 500mg poretablettiFranciaországCALCIUM SANDOZ 500mg, comprimés effervescentsNémetország Calcium-Sandoz® forte 500mgMagyarországCalcium-Sandoz pezsgõtablettaIzlandCalcium-Sandoz, freyðitöflurOlaszországCALCIUM-SANDOZ 500mg compresse effervescentiHollandiaSandoz Calcium forte, bruistablettenNorvégia Calcium-Sandoz® 500mg brusetabletterLengyelország CALCIUM-SANDOZ FortePortugáliaCALCIUM-SANDOZ® FORTESzlovákiaCALCIUM-SANDOZ® Forte 500 mgSzlovéniaCalcium Calvive 500 mg Šumeče tableteSpanyolországCalcium Sandoz 500 mg comprimidos efervescentesSvédországCalcium-Sandoz 500 mg, brustabletter 


A forgalomba hozatali engedély jogosultja:


Sandoz Hungária Kft.


1114 Budapest


Bartók Béla út 43-47.


 


Gyártó:


Novartis Hungária Kft.


1114 Budapest, Bartók Béla út 43–47.


 


Salutas Pharma GmbH


Dieselstrasse 5, D-70839 Gerlingen, Németország


Famar Orleans


Avenue de Concyr 5, F-45071 Orléans La Source Cedex 02, Franciaország


OGYI-T-5254/01-02


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. október 17.


Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés